Věděli jste ale, že barva banánů vám může velmi říci o jejich nutričním obsahu? Od zelené barvy až po tmavě hnědou – vzhled banánů přináší spoustu informací.
- Nezralé a zelené
Zelené banány se hůře tráví. Možná nevíte, že zelené banány mají nízký glykemický index – ideální pro ty, kteří potřebují věnovat pozornost příjmu cukru. Další skvělá věc je, že poskytují prebiotikum, které posiluje imunitní systém. Obsahují také rezistentní škrob, formu sacharidů, která zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu cukru v krvi.
Nevýhoda? Zelené banány mají nižší obsah antioxidantů než zralé banány, protože obsah antioxidantů v banánech roste s zráním.
- Tvrdé a žluté
Většina z nás má nejraději banán v tomto stavu. V této fázi je banán sladký a zralý. Bleděžlutý banán obsahuje mnoho antioxidantů, které chrání tělo před chorobami, stárnutím a srdečními problémy. Zralý banán střední velikosti může obsahovat 37 mg hořčíku, důležitého minerálu, který pomáhá mozku správně fungovat.
- Skvrnité banány
Sladký, chutný a plný antioxidantů, skvrnitý banán je dobrá ranní volba k prevenci proti různým chorobám.
Čím více hnědých skvrn na banánech, tím je zralejší. Obsahují určité inhibitory TNF, které bojují s rakovinou a abnormálními buňkami v těle.
Vyzrálé banány se snadno tráví, ale protože jsou sladší, nejsou nejlepší volbou pro lidi s cukrovkou nebo pro ty, kteří musí věnovat pozornost příjmu cukru.
- Hnědé banány
Ne každý má rád hnědé banány, ale občas lidé koupí přezrálé banány, aby ušetřili peníze, přezrálé banány pak mohou použít na dorty, zmrzlinu nebo banánový chléb. Hnědé banány jsou velmi sladké, lehce se tráví a mají vysoký glykemický index. Vždy se ujistěte, zda nejsou shnilé.
Ať už máte banány rádi, bez ohledu na jejich stav, všechny mají společné vlastnosti:
Obsahují aminokyselinu zvanou tryptofan, která se v těle přeměňuje na serotonin. Serotonin je běžně známý jako hormon štěstí. Mají vysoký obsah draslíku, který chrání srdce.
Banány obsahují tři přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu – v kombinaci s vlákninou. Vzhledem k tomu, že banány průběhem času ztratí svůj obsah živin, můžete zpomalit proces zrání tím, že je uložíte do chladničky.