Možná už jste název „empanady“ slyšeli, jak jsme si jej hezky počeštili, možná jde o pokrm, který neznáte, ale máte rádi rychle připravená jídla a španělská kuchyně vám také není cizí. Ať je to jakkoli, rozhodnete-li se pro přípravu skvělého pokrmu Empanadas, nebudete litovat.
Španělská kuchyně v české domácnosti
Mnohé španělské recepty najdete v magazínu zavedeného e-shopu se španělskými potravinami eDelikatesy.cz. Všechny recepty jsou na vlastní „kůži“ vyzkoušeny a použity jsou i originální španělské suroviny. To platí i o receptu na zmíněné plněné masové kapsy Empanadas.
Jak připravit španělské empanady?
Empanady patří k oblíbeným tapas původem z Andalusie. Jde o křehké těsto naplněné skvěle ochuceným hovězím masem. Zde je recept na snadné těsto a masovou náplň, která je obohacena typickými ingrediencemi, a to olivami a vejci natvrdo.
K přípravě budete potřebovat:
- 1 kg mletého hovězího masa
- 450 g mouky
- 60 g másla
- 1 vajíčko
- 2 vajíčka uvařená natvrdo a nadrobno nakrájená
- 4 nadrobno nakrájené cibule
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce oliv nakrájených na kolečka
- 200 ml rajčatové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oregana
- 1 lžíce soli
- 6 lžic vody
- 1 lžíce octa
Postup:
Do mísy vložíme mouku, sůl a máslo, které mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. V další míse rozšleháme vejce, vodu a ocet. Následně přidáme k sypké moučné směsi. Na válu posypaném moukou vypracujeme těsto a dáme do lednice odpočívat.
Na pánev dáme olej a orestujeme cibuli. Přidáme česnek a oregano. Poté přidáme hovězí maso a necháme dusit cca 7 minut. Následně vlijeme k masu rajčatovou omáčku a zamícháme.
Těsto rozválíme a za pomoci menší misky z něj vykrájíme kulaté placky. Naplníme je náplní, přidáme olivy, uvařená a nakrájená vajíčka a uzavřeme vidličkou. Takto připravené empanady pečeme cca 15 minut.